Skip to main content

Nyheter

Den politiska majoriteten i Sollentuna har dålig kontakt med verkligheten

Sollentuna kommunhus Wiki
I en insändare i lokaltidningen Mitt i Sollentuna ondgör sig den politiska majoriteten över att utförsäljningen av Edsberg kritiseras.

Majoriteten representeras av Henrik Thunes (M), Anna-Lena Johansson (L), Thomas Nyman (KD) samt Jonas Riedel (C).

I ett svar på en insändare i samma tidning som oppositionspolitikerna Anton Lindgren (S) och Mette Hildingsson (S) skrivit, visar majoritetsföreträdarna tydligt att man har rejäl glappkontakt med verkligheten.

För det första. All erfarenhet visar – inte minst hos Polisen – att utförsäljning av bostäder och i synnerhet centrumanläggningar är en väldigt dålig idé när det gäller utsatta bostadsområden. Det finns det massor av exempel på runt om i landet. När det gäller Edsberg är det också så att man riskerar att rasera resultatet av de trygghetsinsatser som framför allt Sollentunahem gjort i området. Edsberg är i skrivande stund på väg bort från att vara ett utsatt område. En utförsäljning riskerar att vända denna positiva utveckling över en natt.

För det andra. Att det råder en stor efterfrågan på hyresbostäder motiverar ju inte en utförsäljning av över 700 hyresrätter i Edsberg. Det blir ju inte fler hyresrätter för det. Det enda sättet att få fler hyresrätter är att bygga fler, vilket kommunen inte gör i tillräcklig omfattning.

För det tredje. Det är alltid en fördel att hålla sig till sanningen. I insändaren påstår debattörerna att pengarna från utförsäljningarna bland annat ska användas till att bygga nya hyresrätter. Det är ju allt annat än sant. Inte en enda krona av de cirka 1,5 miljarderna har gått till att bygga nya hyresrätter.

För det fjärde. De här fyra majoritetspolitikerna försöker att få det att se ut som om Sollentuna kommun skulle vara beroende av försäljningsintäkterna. Men så är det inte alls. Sollentuna är en av landets rikaste kommuner och står och faller alls inte med dessa försäljningsintäkter. Här efterlyses ärlighet mot medborgarna. Detta innebär också att ”hotet” om att man annars måste höja skatten för att få kommunen att fungera kommer på skam. Det är helt enkelt inte sant.

För det femte. Myten om hyresgästernas ”valfrihet” odlas dels rent oförskämt och dels friskt. Det finns ingen valfrihet för hyresgästerna – oavsett hur många hyresvärdar det finns i kommunen – eftersom tillgången är näst intill obefintlig, av den enkla orsaken att det byggs alldeles för lite hyresrätter. Den politiska majoriteten i Sollentuna har del i denna skuld.

För det sjätte. När ska majoritetspartiernas företrädare inse att deras framtid sedan länge ligger bakom dem?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .