Skip to main content

Nyheter

Detaljplanen för Södra Häggvik görs om efter vräkningshärvan

Södra Häggvik Sollentuna kommun
Foto/bild: Sollentuna kommun

I slutet av september så vräktes 58 fjärdehandshyresgäster i kvarteret Nova i Södra Häggvik. På grund av det så ändrar kommunen detaljplanen för området.

Kvarteret Nova, som ligger precis invid The Factory (där kommunen huserar under den tid som Turebergshuset renoveras) i Södra Häggvik, och har 449 lägenheter som har hyrts ut på både det ena och det andra sättet.

Inte mindre än fem bolag har visat sig vara inblandade i denna uthyrningshärva.

Nu reagerar Sollentuna kommuns politiska majoritet genom att ändra på detaljplanen för området.

Man vill nu stoppa vidare etablering av liknande lägenheter. I detta nu så byggs ytterligare 424 smålägenheter i anslutning till kvarteret Nova. Ytterligare 359 lägenheter var planerade, men nu har byggherren tagit tillbaka bygglovsansökan då kommunen ändrat detaljplanen.

I det stora hela planeras det för 4 000 nya bostäder i området.

Det tråkiga i detta ligger lite som under ytan. Politiker som Moa Rasmusson (L) samt kommunanställda menar att det inte var så lyckat med en ”så homogen” sammansättning av hyresrätter i kvarteret Nova. En sådan uppfattning visar tydligt att man inte tänkt tillräckligt länge.

Bostadsformen hyresrätt innebär inte med automatik att det för med sig problem. I fallet med kvarteret Nova handlar det ju om en grupp bolag som ägnat sig åt diverse bulvan- och skumraskaffärer. Inte om hyresgästerna som bodde där.

Ett annat exempel är ju bostadsrättsföreningen på Malmvägen 14-16, som ombildade 149 av Sollentunahems hyresrätter där 2019. Nu har det ju visat sig att det där bedrivits ekonomiska oegentligheter med tydliga kopplingar till organiserad kriminalitet. Varför inte också då peka ut bostadsrättsformen som en grund till problem?

Ytterligare ett exempel är ju bostadsrätterna i den så kallade ”Kinesiska muren” i Malmö, där de ekonomiska skandalerna radar upp sig månad efter månad.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .