Skip to main content

Nyheter

Drastisk minskning av hyresrätter

haggvik
I Stockholms stad ökade antalet bostadsrätter med 132 024 lägenheter under perioden 1990 och 2014. Under samma period minskade antalet hyresrätter med 57 568. Detta enligt en undersökning av tidningen Hem & Hyra.

Orsaken till minskningen av hyresrätter är ombildningarna till bostadsrätter. Något som den tidigare borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus satsade på. Ett problem som den nuvarande rödgröna majroiteten försöker lösa.

Stockholms stad hör till de tre kommuner som toppade listan över ombildningskommuner sedan 2006, en närmast hysterisk process som ännu inte riktigt är över, även om det har lugnat ner sig betydligt.

De två andra kommunerna är Sollentuna och Upplands Väsby. Stockholms stad och Upplands Väsby har lagt ner sina ombildningsprocesser, men Sollentuna fortsätter envist mot bättre vetande. På tapeten just nu är 188 hyresrätter på Vänortsstråket i Tureberg som AB Sollentunahem verkar ha stora problem med att ombilda till bostadsrätter.

Den kommun i Sverige som ombildat flest hyresrätter till bostadsrätter – räknat i andel av hyresrättsbeståndet – är Sollentuna. Kommunen har sålt av ungefär 25 procent av AB Sollentunahems hyresrätter till bostadsrättsföreningar. I jämförelse har Stockholms stad ombildat cirka 7 procent av beståndet och Upplands Väsby cirka 14 procent.

Detta ska ses i samband med efterfrågan på hyresrättet i just Sollentuna. Efterfrågan har ökat med hela 63 procent sedan 2009. Och produktionen av hyresrätter är samtidigt otroligt låg. Under 2015 kommer inte en enda hyresrätt att produceras i Sollentuna.

En av den moderatledda majoritetens företrädare, Maria Stockhaus (M), tillika ordförande i AB Sollentunahems bolagsstyrelse, verkar inte förstå frågan eller problemet. Hon uttalar i lokaltidningen Mitt i Sollentuna att hon tycker att AB Sollentunahem är lagom stort som det är – trots en dramatiskt ökande kö med tiotusentals personer.

Hon bekräftar därmed att den politiska majoriteten inte har förstått hur allvarlig bostadskrisen är i Sollentuna kommun. Samtidigt uttalar hon att det är viktigt att anpassa sig efter efterfrågan, och då menar hon inte hyresrätter utan bara ägda boendeformer. Detta faktum bara cementerar ju slutsatsen att den borgerliga majriteten i Sollentuna inte alls förstår allvaret i bostadsbristen och heller inte vad bostadspolitik är.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .