Fastighetsägarna går ännu en gång till skiljeman med hyresförhandlingarna
Gäller privata fastighetsägare i Stockholm och på Gotland.
Fastighetsägarna anser sig även detta år att vara ”tvingade” att vända sig till skiljeman, då något avtal med Hyresgästföreningen inte kunnat tecknas. Detta är en ganska fri tolkning av verkligheten, då en av parterna har friheten att välja detta. Den ena parten kan inte tvinga den andra att gå till skiljeman.
Fastighetsägarna garderar sig också med att de anser att redan tecknade hyresavtal som inte följer den överenskomna trepartsmodellen, inte ska vara med som underlag då skiljemannen fattar beslut. Det betyder i klartext överenskommelser som Fastighetsägarna anser inte följer trepartsmodellen. Det finns strategiska skäl till det – de få stora överenskommelser som är tecknade ligger en bra bit under avtalen för 2024, och det är väldigt långt ifrån de 15 procent som Fastighetsägarna krävt i genomsnitt.
Dessa förhandlingar omfattar cirka 70 000 lägenheter i Stockholm och på Gotland.
Så här fungerar det med skiljemannaförfarandet
- När parterna förhandlat i minst tre månader eller som mest fyra kan endera parten begära skiljeman.
- Man vänder sig då till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
- Skiljemannen har då sex veckor på sig att fatta beslut (ge förslag till lösning).
- Senast två veckor efter skiljemannens beslut (kallas också för rekommendation), så ska parterna omsätta det i ett avtal.
Fakta Detta system med skiljeman är ganska nytt för de privata fastighetsägarna och infördes 2023. De allmännyttiga bostadsbolagen har sedan många år omfattats av ett liknande system.
- Skapad
- Senast uppdaterad .