Skip to main content

Nyheter

Förslag om statligt startlån för unga bostadsköpare - men om de vill hyra då?

Pengar i handen
Regeringens utredare Eva Nordström har föreslagit ett statligt garanterat startlån för unga förstagångsköpare av bostäder.

Förslaget ska göra det möjligt för förstagångsköpare att ta bolån upp till 95 procent av bostadens värde. Annars gäller 85 procent idag. Det statligt garanterade startlånet föreslås ha ett maxbelopp om 250 000 kronor. För förstagångsköpare som är ensamstående föräldrar föreslås ett maxbelopp på 500 000 kronor.

Så bra så långt, men om den unge medborgaren har möjlighet att få en hyresrätt då?

Många unga vuxna idag lever i glappet mellan arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Man har ofta visstidsanställningar med låga löner, vilket gör att man varken kan låna till ett bostadsköp, eller får teckna ett hyreskontrakt på grund av bostadsföretagens allt hårdare krav på de bostadssökande. Utredarens förslag underlättar bara för bostadsköp, inte för den som har möjlighet att hyra.

Vi har sedan tidigare en stor orättvisa mellan boendeformerna. Äger man sin bostad så får man dra av 30 procent av räntekostnaderna och har möjlighet att använda ROT-avdrag – staten subventionerar. Hyresgäster har ingenting men är med och betalar.

Det här förslaget förstärker denna orättvisa.

Men, genomför det gärna – med tillägget att staten också ger en hyresgaranti av samma ”värde” så att unga också får möjlighet att teckna ett hyreskontrakt.

Läs mer om utredningen på regeringens hemsida: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2022/04/sou-202212/.

Läs mer om Hyresgästföreningens uppfattning om förslaget:  https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/startlan-till-forstagangskopare-riskerar-att-hamna-i-byggforetagens-fickor!$4228812/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .