Skip to main content

Nyheter

Kampanj: Stoppa boorättvisan

hyres2
Hyresgästföreningens krav på politikerna i valrörelsen.

Två miljoner hyresgäster är röstberättigade. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla röstberättigade i Sverige. Bostadsfrågan är viktig för hyresgästerna när det ska röstas.

Marielinder3
- Under den här mandatperioden har vi i Hyresgästföreningen mobiliserat hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror och vi lyckades. Men det betyder inte att bostadsfrågan är löst, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Bygg fler bostäder med rimlig hyra. 9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist och 200 000 unga bor kvar hemma fast de inte vill. Bostadsbristen hindrar människor att flytta till jobb eller studier, familjer från att bildas och äldre att hitta en anpassad bostad. Under lång tid har det byggts för lite. Det som byggs är ofta alldeles för dyrt för människor med normala inkomster. Därför måste staten ta ökat ansvar för finansieringen av bostadsbyggandet. Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker.

Hållbara renoveringar och stopp för renovräkningar. 300 000 bostäder från miljonprogramsåren behöver renoveras. Det får inte ske på bekostnad av människor och miljö. Idag ställs hyresgästerna ofta inför hyreshöjningar på 60 procent eller mer när fastighetsägarna beslutar om upprustning, vilket i praktiken leder till att många inte har råd att bo kvar. Ingen hyresgäst ska tvingas flytta för att hyran chockhöjs när fastigheten rustas upp. Därför behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till löpande underhåll.

Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Staten öser miljarder i skattesubventioner över de som bor i bostadsrätt och villa jämfört med dem som bor i hyresrätt. Som en följd av skatteorättvisan är en nybyggd hyresrätt upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt – en kännbar skillnad för såväl barnfamiljer som pensionärer och unga som precis flyttar hemifrån. Dessutom leder den ekonomiska orättvisan till dyrare underhåll av hyresrätter och bidrar i längden till ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Detta trots att majoriteten av samtliga partiers väljare anger att det främst behövs fler hyresrätter när vi bygger nytt. Därför behövs en skattereform som skapar rättvisa mellan ägt och hyrt boende. Lätta på begränsningarna för ränteavdrag, ett införande av låg, fullt avdragsgill moms på hyran och ett avskaffande av fastighetsavgiften på hyresfastigheter skulle göra mycket för att skapa rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.

Länk: Hyresgästernas val 2022 - https://www.hyresgastforeningen.se/var-politik/hyresgasternas-val/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .