Kommuner gjorde vinstuttag om 229 miljoner kronor ur sina allmännyttiga bostadsbolag
18 av de 98 kommuner som gjorde vinstuttag tog ut extra vinst enligt de så kallade undantagsreglerna i lagstiftningen. Sollentuna var en av dessa kommuner.
I grunden ses vinstuttag ur de allmännyttiga bostadsbolagen som en slags ränta på insatt kapital. Sedan 2011 finns möjlighet att ta ut mer vinst än vad lagstiftningen för allmännyttan tillåter enligt undantagsregler. Under 2014 var det 18 kommuner som använde sig av denna möjlighet.
Ur följande bolag gjordes otillåtna extra vinstuttag enligt Boverket:
Mölndalsbostäder AB, 7 593 000 kronor
AB Karlskronahem, 1 882 000 kronor
Eksjöbostäder AB, 1 613 000 kronor
Mullsjö Bostäder AB, 223 000 kronor
AB Uppvidingehus, 78 000 kronor
Tingsrydsbostäder AB, 57 000 kronor
Kävlinges Kommunala Bostads AB, 10 000 kronor.
Sju av de 98 kommunerna har listats som de som tog ut mest i extra vinstuttag. En av kommunerna på den listan är Sollentuna. Övriga är Malmö, Halmstad, Södertälje, Norrköping, Karlstad och Örebro.
Sollentuna kommun gjorde under 2015 ett extra vinstuttag om 8 miljoner kronor. Och här är det något som inte stämmer. Uppgifterna ovan kommer från tidningen Hem & Hyra, och där redovisas Sollentuna som en kommun som gjort extra uttag med stöd av undantagsreglerna, och enligt reglerna.
Fakta är att den politiska majoriteten drev igenom det extra uttaget om 8 miljoner kronor utan att ange vad pengarna skulle användas till. Detta har beslutats av såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige. Enligt lagstiftningen så är det bara möjligt att göra extra vinstuttag för vissa ändamål, vilket ju betyder att man måste ange vad dessa pengar skall användas till.
Till en början så använde Moderaterna det tänkta projektet ”Social oro” som skulle genomföras på Malmvägen i Tureberg som skäl. Senare, då frågan skulle upp på fullmäktige, avfärdade den dåvarande ordföranden för kommunstyrelsen Douglas Lithborn (M) denna idé med att ”den bara varit ett exempel på hur man kan använda pengarna”. Summa summarum så finns alltså inget beslutat skäl till det extra uttaget, vilket gör att Sollentuna kommun har gjort ett olagligt extra vinstuttag.
Och därigenom borde hamna på Hem & Hyras lista över de kommuner som tagit ut extra vinstpengar i strid mot reglerna. Redaktionen för denna hemsida har påtalat detta för tidningen Hem & Hyra.
Fakta
60 procent av de allmännyttiga bostadsbolagen behövde inte lämna över någon vinst alls till sina ägare, kommunerna, under 2014.
Under perioden 2011-2013, under den dåvarande borgerliga majoriteten, överfördes hela 5,7 miljarder kronor från Stockholm stads allmännyttiga bostadsbolag till kommunkassan.
- Skapad
- Senast uppdaterad .