Skip to main content

Nyheter

Man kan ju jämföra...

Flygande pengar
Ett stort nummer görs av Stockholms stads ombildningar av hyresrätter, men man får inte glömma bort att jämföra.

Det rapporteras att ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter ökat rejält i Stockholms stad 2021. Vilket inte är så underligt. Den grön-blå majoriteten gick ju till val på att ombilda inte mindre än 20 000 hyresrätter under mandatperioden.

Men det har bara blivit 805 än så länge. Så här i slutet av mandatperioden.

Sätter man pengar på det här så handlar det om utförsäljningar för 1,7 miljarder kronor och det är de allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem som sålt.

Detta är naturligtvis illa nog, men tål ändå att jämföras med andra kommuner. I detta fall med Sollentuna.

Under 2020 och 2021 sålde Sollentuna kommun knappt tusen av Sollentunahems hyresrätter till John Mattson Fastighetsföretagen AB för knappt 1,6 miljarder kronor.

Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem äger tillsammans 75 327 hyresrätter. Sollentunahem 3 689 (enligt egen uppgift). Ovan nämnda Stockholmsbolag är idag drygt tio gånger större än vad Sollentunahem var när det var som störst (2006).

Till detta kan läggas att Sollentunahem under perioden 2007-2019 har ombildat drygt 1 900 hyresrätter till bostadsrätter, samt sålt ytterligare 454 till annat fastighetsbolag.

Man får inte glömma bort att också lyfta fram vad som händer med allmännyttan i de övriga kommunerna i länet. Allt handlar inte om Stockholms stad.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .