Rätten till bostad ska gå före rätten till vinst
Uttalande av Hyresgästföreningen region Stockholm genom ordföranden Susanne Sjöblom.
Just nu pågår hyresförhandlingarna för 2025, och det är tydligare än någonsin att valet står mellan att säkerställa fortsatta mångmiljonvinster för fastighetsägarna eller att ge människor, exempelvis ensamstående mammor och deras familjer, ett tryggt boende. För oss är valet enkelt, rätten till bostad går före rätten till vinst.
- Vi behöver tak över huvudet. Mycket har jag prioriterat bort i mitt och barnens liv, men det går inte att prioritera bort boendet. Vi delar sovrum och klarar oss ypperligt utan streamingtjänster och resor. Men vi behöver vårt hem.
Citatet kommer från en ensamstående mamma, som också är en av tusentals personer som skrivit på Hyresgästföreningen region Stockholms upprop för rimliga hyror. Den vittnar om den klump i magen som många hyresgäster känner när de läser om fastighetsägares hyreskrav. Larmen om den ekonomiska utsatthet som många hyresgäster kämpar med dagligen duggar tätt. Stadsmissionen vittnar om längre köer till deras verksamheter, kronofogden informerar om att fler barnfamiljer vräks. Samtidigt går många fastighetsägare fram med att de vill chockhöja hyrorna för tredje året i rad.
Trots tuffa tider har det varit goda år för många fastighetsägare, där de haft möjlighet att ta ut stora vinster. Och hade dom fått bestämma hade Stockholms hyresgäster varit tvungna att betala 1,7 miljarder mer i hyra under 2024. Trots tufft förhandlingsläge så lyckades vi hålla nere höjningarna så mycket som möjligt. Men vi känner en stor oro för hur människor som redan har otroligt små marginaler kommer att drabbas av nästa hyreshöjning. Dessutom får vi dagligen samtal från hyresgäster som trots att man har en bra lön och är väletablerade i samhället riskerar att hamna i ekonomisk utsatthet.
Inflationen har drabbat hela samhället och mycket av diskussionen kring den har handlat om människor som äger sitt boende och hur deras kostnader ökat. En färsk rapport från Hyresgästföreningen visar dock att den grupp som känner störst ekonomisk stress inför framtiden är hyresgästerna. Som en annan mamma uttrycker det:
- Jag är en ensamstående mamma som arbetar dag och natt för att kunna betala hyran och för mig och mina barns överlevnad. Jag har inte ens dag dag att vila hemma, då jag måste arbeta hårt för att klara oss, och den höga hyran tar verkligen på mina krafter. Jag är utmattad, men jag kämpar vidare för vårt uppehälle.
Hyresgästföreningens krav är tydliga och det måste ske en förändring nu. Både för att underlätta för ekonomiskt utsatta barnfamiljer, men också för att säkerställa rimliga hyror på sikt.
- Stärk och höj bostadsbidraget – många barnfamiljer är helt beroende av detta.
- Alla kommuner ska ha allmännyttiga bostadsbolag som agerar för samhällets och invånarnas bästa. Med ett eget bostadsföretag kan kommunen påverka både byggande och förvaltning av bra bostäder till rimlig hyra – för alla.
- Ett statligt byggstöd och förmånliga bygglån som kan stimulera byggandet av nya hyresrätter till rimliga hyror.
- Jag kommer att behöva flytta med mina tre barn och söka alla bidrag som finns tillgängliga. Alternativet är att hitta bostad tillräckligt långt från nuvarande adress för att kunna leva. Det är redan på bristningsgränsen. En hyreshöjning med tusen kronor skulle innebära ny skola för barnen, en ny arbetsplats för mig. Är detta rimlig?
Det enkla svaret på den frågan är givetvis nej. Både allmännyttiga och privata hyresvärdar måste ta ett större samhällsansvar, annars kommer konsekvenserna bli förödande. Hemmet och bostaden är inte som vilken handelsvara som helst, utan en rättighet enligt både FN och svensk grundlag.
Susanne Sjöblom
ordförande
Hyresgästföreningen region Stockholm
- Skapad
- Senast uppdaterad .