Regeringsöverenskommelsen - hot eller möjlighet för hyresrätten?
Idag blev det känt att MP, S, C och L gjort en överenskommelse som är tänkt att resultera i att en statsminister kan väljas onsdagen den 16 januari.
I korthet innebär detta att C och L släpper fram Stefan Löven som statsminister. Berörda partier har gjort en omfattande överenskommelse för att detta ska bli möjligt om hela 73 punkter.
Punkt 44 i överenskommelsen handlar om hyresrätten.
Här har C och L fått igenom att fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter ska införas. Frågan här är om detta inte redan fungerar så redan nu genom systemet med så kallade presumtionshyror för nyproduktion. Här sätter fastighetsägaren hyrorna fritt. Handlar det möjligen om att systemet bara ska byta namn?
Man är också överens om att tillsätta en kommission som ska se över hyressättningen. Något som Hyresgästföreningen och andra aktörer redan gjort. Bland annat så vill man att lägesfaktorn och bostadens kvalitet ska få större genomslag i hyressättningen. Något som faktiskt redan finns i den så kallade Stockholmsmodellen och andra hyressättningsmodeller. Kommissionen ska vara klar med sitt arbete senast den 21 januari 2021, vilket innebär att parterna på hyresmarknaden har stora möjligheter att påverka under lång tid.
Till sist vill man också reformera förhandlingssystemet för hyresbostäder. Något som Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna diskuterat under flera år. Här kan det finnas möjlighet till att politikerna går parterna till mötes. Det ska här också slås fast att ordet marknadshyror inte ens nämns i överenskommelsen.
Sammantaget verkar det dels som så (mot bakgrund av den information som finns tillgänglig idag) att de möjliga hoten sannolikt kan uppvägas av samma, eller en större, mängd möjligheter. Dels som att denna del av överenskommelsen mer är av ”plakatkaraktär” än skarpa frågor.
Fortsättning följer.
- Skapad
- Senast uppdaterad .