Skip to main content

Nyheter

Tröttsamt marknadsideologiskt och osakligt

Dagens Nyheter wiki
DN:s ledarredaktion förnekar sig inte…

I en ledarartikel den 27 juni sjunger DN:s ledarredaktion marknadsekonomins lov – igen.

Om man bara inför marknadshyror (kallas ofta ”fri hyressättning” för att skala av ordets negativa laddning) så löser vi bostadsbristen.

Detta är den första osakligheten. Att höja hyrorna och att ge fastighetsägarna mer makt på hyresgästernas bekostnad skapar inte fler bostäder. Det finns bara en väg ut ur bostadsbristen – att bygga fler bostäder.

Och så osaklighet nummer två – man vill ha bort ”regleringen” på hyresbostadsmarknaden. Nu är det ju som så att det finns ingen hyresreglering i Sverige. Det har det inte funnit på femtio år. Det finns förhandlade hyror och intet annat. Här lägger man flåshurtigt till att ”regleringen skapat absurda bieffekter” och ”en marknad för svarta hyreskontrakt”. Det är ju mer än märkligt att en reglering som inte finns kan skapa några effekter överhuvudtaget…

Orsaken till den svarta hyresmarknaden är bara en – bristen på bostäder. Det är mycket enkelt – bygger man bort bostadsbristen så försvinner den svarta marknaden ty livsluften för den är just bristen och inget annat.

Här kommer nummer tre – liksom i förbifarten nämner man att man vill ha en ny fastighetsskatt i sammanhanget, som då underförstått ska vara ett verktyg för att lösa bostadsbristen. Men en sänkt fastighetsskatt (vilket ju är det man avser) skapar inga fler bostäder.

Så till osaklighetsfinalen – flyttkedjor! Detta är nog den bästa av allihop. Här tänker man sig olika incitament som ska göra att medborgarna blir mer benägna att byta bostad vilket ”lösgör lägenheter”. Hur då? Det blir ju inte fler bostäder bara för att vi flyttar runt inom bostadsbeståndet, det är och förblir ett nollsummespel.

Sist men inte minst så kommer de vanliga ”lapptäckeslösningarna” – höj bostadsbidragen och inför social housing. Staten och medborgarna ska alltså gå in och betala för marknadens härjningar. Tack, men nej tack.

Dags att kliva ur 1800-talets retorik DN.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .