Vad är kooperativa hyresrätter?
Kooperativa hyresrätter är ovanliga i Sverige, men intresset är ganska stort och verkar öka.
En kooperativ hyresrätt är en blandning av boendeformerna hyresrätt och bostadsrätt kan man säga. Man är hyresgäst samtidigt som det finns pengar med i spelet.
Ett kooperativ bygger på att man köper andelar i någonting. Vad gäller hyresbostäder så betalar man en medlemsavgift (till exempel 20 000 kronor) till den kooperativa föreningen (ekonomiska föreningen om man så vill), och därutöver en upplåtelseavgift på normalt ett antal hundra tusen kronor då man får sig en lägenhet tilldelad.
Andelen (medlemsavgiften) gör att man hamnar i en kö för en lägenhet. Upplåtelseavgiften blir aktuell först då man fått en lägenhet.
Det kan aldrig bli någon spekulation i kooperativa hyresrätter. Den dag man flyttar, får man tillbaka upplåtelseavgiften och så övergår boendet till någon annan på samma villkor. Ingen budgivning, ingen prissättning.
Under den tid man bor i den kooperativa hyresrätten betalar man hyra som finansierar underhåll, reparationer, allmänna utrymmen etc. Precis som i en hyresrätt eller en bostadsrätt.
Ett bra exempel på kooperativa hyresrätter är föreningen Stockholms Kooperativa Hyresrätter – SKB – med 92 000 medlemmar och drygt 8 200 kooperativa hyresrätter. Se https://www.skb.org/.- Skapad
- Senast uppdaterad .