Vad får investeringsstödets avskaffande för konsekvenser på bostadsmarknaden?
Den 1 december beslutade riksdagen i och med beslutet om höstbudgeten att avskaffa investeringsstödet för hyresrätter.
Det började med att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna föreslog att detta investeringsstöd skulle avskaffas. Man lyckade senare få majoritet för det förslaget i Civilutskottet som då föreslog avskaffandet till riksdagen.
Civilutskottets ställningstagande:
”De medel som utskottet föreslår att riksdagen anvisar för dessa anslag för 2022 ska endast få användas för att betala ut stöd som redan har beviljats samt för ansökningar som inkommit till behörig länsstyrelse före årsskiftet 2021/2022 men då inte hunnit beviljas. Däremot ska inga ansökningar som inkommer efter den 31 december 2021 beviljas”.
En konsekvens är alltså att det ännu finns lite tid att söka och få investeringsstödet, med beslut under 2022.
En titt i backspegeln visar att risken är överhängande att upp till cirka 50 000 hyresrätter inte kommer att byggas under de närmaste fyra åren. Så många byggdes eller påbörjades nämligen med investeringsstöd under åren 2017-2021.
En möjlig tredje konsekvens kan vara mer hoppfull. Det har kommit flera uttalanden från det regeringsbildande partiet socialdemokraterna om att man vill lösa detta och i någon form ha kvar investeringsstödet.- Skapad
- Senast uppdaterad .