Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika december 2023

Nu går vi in i december månad. Julledighet för många. Jullov. Det ska vara ljuset och glädjens tid.

Men så många känslor som omger denna månad. Stress och ångest. Glädje och längtan. Längtan efter ledighet. Träffa familj och vänner. Ångest inför ensamhet. Fylla och misshandel. Ekonomi och skuldsättning.

Vi sitter i hyresförhandlingar. Skyhöga krav från fastighetsägarna. Så tufft och så ansvarsfullt. Många som kommer att få det svårare att få sin ekonomi att gå ihop. Kanske faller in i skuldsättning, obetalda hyror och i slutänden kanske hemlöshet. Men vi gör vårt bästa.

Hur ser bostadspolitiken ut idag?

Den är mycket ensidig. Idag pratas det nästan bara om hur ungdomar ska kunna köpa sin första bostad, en bostadsrätt såklart. Man pratar inte om hyresrätten som den första bostaden. Man pratar om räntekostnader, sjunkande bostadspriser men inget om hur detta påverkar oss i hyresrätt.

Många ser oss som bor i hyresrätt som en andra klassens medborgare. Bor man dessutom i ett utsatt område (polisens klassificering) så ses du som ännu mer suspekt. Fattig, trångbodd, outbildad, kriminell … Det blir vi och dom.

För att kunna möta företagens behov av arbetskraft, för studenter, för flexibilitet på arbetsmarknaden så behöver vi HYRESRÄTTER. Men - behovet av flexibilitet rider vissa fastighetsägare på och hyr ut som lägenhetshotell och blockuthyrning med hysteriskt höga hyror. Många ropar också på marknadshyror och tror detta ska få bostadsmarknaden att växa. Hur man får ihop den ekvationen är en gåta. För att fastighetsägarna ska kunna ta ut så mycket hyra som möjligt måste man hålla tillbaka byggandet. Är det ont om bostäder så trissas ju priserna (hyrorna) upp. Tillgång och efterfrågan. Så vart finns drivkraften att bygga mer?

Vi behöver lyfta hyresrätten! Vi behöver Hyresgästföreningen! Och vi skulle behöva ett nytt miljonprogram, ett modifierat miljonprogram med lärdom från tidigare.

Vi behöver också ett större ansvarstagande från kommunens politiker för vikten av allmännyttan. Ett större ansvar vid planering av bostadsbyggandet, att se helheten och levande bostadsområden.

Varför bor jag i hyresrätt?

Det är ett aktivt val jag gjorde i min ungdom. Jag har aldrig haft behov av att köpa mitt boende. Många flyttar har det blivit under åren beroende på jobb, studier, relationer, ekonomi mm. Hade jag köpt bostadsrätt eller villa så skulle jag ha fastnat i mitt liv. Kanske hade jag gjort en ekonomisk vinst men jag skattar nog friheten mer.

Charmen med hyresrätt är också grannarna. Nya vänner, tryggheten med att vi är många som bryr sig, ljuden från barnen, att hjälpas åt, att skratta tillsammans, bjuda in på en fika. Att stanna upp och prata med grannen, flera stopp på väg till bilen.

Engagerar man sig sedan i hyresgästföreningen så får man ut ännu mer av sitt boende. Att ordna aktiviteter, se nya kontakter knytas, grilla tillsammans, fixa gemensam odling, att tillsammans kunna förändra och förbättra. Förhoppningsvis i en bra dialog med fastighetsbolaget. Så – engagera dig! Du mår bra av det. Alla kan göra något.

Ta hand om dig!

Jeanette

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .