Att bo eller inte bo, det är frågan - eller snarare var...
De allt vanligare svindyra upprustningarna får stora konsekvenser för många hyresgäster.
Påtvingade upprustningar, vare sig det finns behov av dem eller inte, med femtioprocentiga hyreshöjningar har idag blivit mer eller mindre standard. Förut var det i princip bara privata fastighetsägare som ägnade sig åt den ”affärsidén”, numera tillämpar även de allmännyttiga bostadsbolagen detta med svindyra ”renoveringskoncept”.
Detta drabbar många hyresgäster oerhört hårt och många tvingas att flytta. Men alternativen är få. Nyproducerade hyresrätter är det relativt enkelt att få tag i, men de är lika dyra eller snarare dyrare, så det är ingen lösning. Äldre och billigare hyresrätter är det nästan omöjligt att få tag i då efterfrågan är enorm.
Dessa effekter är inga nyheter. Redan 2014 slog Boverket fast att en fjärdedel av hyresgästerna flyttar vid omfattande renoveringar och upprustningar.
Och mitt i alltihopa är det ingen som tar ansvar för det hela. De drabbade hyresgästerna är helt utelämnade åt sitt öde.
Att vi har lagstiftning som säger att medborgarna har rätt till en bostad hjälper inte. i praktiken är detta bara stolta ord på en dammig bokhylla.
Sollentunahem ska nu upprusta 199 hyresrätter i Klasro, Häggvik. Innebär femtioprocentiga hyreshöjningar och att cirka 20 procent av hyresgästerna inte har råd att bo kvar. John Mattson Fastighetsföretagen AB är i farten med att upprusta (eller ”uppgradera” som de själva uttrycker det) sina hyresrätter i Rotebro centrum (köpta av Sollentuna kommun, var tidigare Sollentunahems). Här blir effekten densamma, runt 20 procent kommer inte att ha råd att bo kvar.
En liten ljusning i sammanhanget är regeringens förslag om att stärka hyresgästernas ställning vid upprustningar. Tyvärr för lite och för sent för att få någon verkan.
Om inte den här frågan, tillsammans med den akuta bostadsbristen, blir brandfacklor i valrörelsen nästa år – vad ska då bli det?- Skapad
- Senast uppdaterad .